GRID

GRID_STYLE

English Gk Important Question & Answers for Competitive Exams (GK Marathon 100000 Part1)

 Top GK Questions and Answers for Competitive Exams  ( GK Marathon (100000) Part 1)  In this article I am telling you 100 gk and its part 1 ...

 Top GK Questions and Answers for Competitive Exams

 (GK Marathon (100000) Part 1) 


In this article I am telling you 100 gk and its part 1 is and you will get many parts in which total we will cover one lakh gk questions so friends If you read this very well, then you will clear in any exam and friends, I want to tell you that we also give regular current affairs here, which you can come and read every day, that will help you a lot. Helps you to stay updated regularly for your exams.



English Gk Important Question & Answers for Competitive Exams (GK Marathon 100000 Part1)
Top Gk Q & A in English


1)Who was the first woman prime minister of India?

Ans- Indira Gandhi 


2)Who was the first chief minister of Assam?

Ans- Gopinath bordoloi


3)Who was the first woman chief minister of India?

Ans- Sucheta Kriplani


4)Which of the sites of Indus valley civilization is found the near sutlej river?

Ans- Ropar


5) Harappan seals are made up of which  materials?

Ans- Steatite


6) The script of Indus Valley was?

Ans-  pictographic


7) Which metal was not known to Indus Valley people?

Ans-  iron


8) name the largest Indus Valley site in India?

Ans-  RakhiGarhi


9) How many Vedas are there?

Ans-  4


10) The Purusha sukta hymn is contained in which Mandala?

Ans-  10th Mandala


11) name the veda which is important for Indian music?

Ans- Sam Veda


12) Who was called Zinda Pir (living Saint) in Mughal India?

Ans- Aurangzeb


13) Which site where Ashokan pillar exist, has the Bull capital?

Ans- Rampurva


14)During which region was Kalidasa lived?

Ans- Chandragupta 2


15)What is the full form of HTML?

Ans-  hypertext markup language


16) Who was the first man to go to North Pole?

Ans-  Robert Peary


17) Who was the last ruler of the Tughlaq dynasty of the Delhi sultanate?

Ans- Nasir-ud-din- Mahmud 


18) First woman president of United Nation general assembly (UNGA)?

Ans-  Vijaya Lakshmi Pandit


19) By whom was the ‘Shahnama’ written?

Ans- Firdausi


20)Who was the Chief Minister of Bihar in 2021?

Ans- Nitish Kumar 


21) Which Mughal Emperor gave land for the construction of the Golden Temple at Amritsar?

Ans-  Akbar


22) Under the leadership of which Guru did the Sikh become a political and military force?

Ans-  Guru Gobind Singh


23) who was the first president of India?

Ans- Rajendra Prasad 


24) In which country was Buddhism first propagated outside India?

Ans-  Sri Lanka


25) what was the rate of land revenue As given in the Dharma Shastras?

Ans- 6-Jan 


26) how many colours are there in rainbow?

Ans- 7


27)Which was the first successful mission to land on the surface of Mars?

Ans - Viking 1


28) By whom was the city of Agra founded in 1504?

Ans-  Sikandar Lodhi


29) who was the first Indian athlete to win a gold medal in Olympic games in javelin throw?

Ans- Neeraj Chopra


30) Who was known as ‘lady with lamp’?

Ans-  Florence Nightingale


31) where was Shivaji crowned as an independent king?

Ans- Raigarh


32) how many states are there in India?

Ans- 28States


33)Who was the chief minister of West Bengal in 2021?

Ans- Mamta banarjee


34) which first Europeans came to India?

Ans-  Portuguese 


35)Who was the first General Secretary of the Indian National Congress?

Ans-  Dadabhai naoroji


36) how many UT are there in India?

Ans- 8 UT


37) By whom was the Home Rule Movement in India was started?

Ans-  Annie Besant and Tilak


38) Who started the newspaper shome prakash?

Ans-  Ishwar Chandra Vidyasagar 


39) how many countries are there in world?

Ans- 195 Countries


40) who was the chief minister of Gujarat in 2021?

Ans- Bhupendrabhai Patel


41) Which Silver coins issued by Guptas?

Ans- Rupayaka


42) which is the smallest city in the world?

Ans- Vatican City


43)Who got the Bharat Ratna award before becoming the president of India?

Ans-  Dr. Zakir Hussain


44) who is the Railway Minister of India in 2021?

Ans- Ashwini Vaishnaw


45) which is the smallest country in the world?

Ans- Vatican City


46) Who is the author of the book ‘glimpses of world history’?

Ans-  Jawaharlal Nehru


47) who is the sports minister of India in 2021? 

Ans- Shri Anurag Singh Thakur 


48) which is the longest railway route in the world?

Ans-  The Trans Siberian Railway


49) Which god lost his importance as the first deity during the later Vedic period?

Ans- Varuna


50) who was the famous Indo-Greek king who embraced Buddhism?

Ans- Menander 


51)What is the currency of India?

Ans-  Rupees


52) Who contributed the Chalukya in Western India?

Ans- Guptas


53)Who built Charminar?

Ans- Quli Qutb Shah


54) what is the currency of Pakistan?

Ans- Pakistani Rupee


55) Where is Buland Darwaza situated?

Ans- Fatehpur Sikri


56) Who destroyed the group of forty nobles?

Ans-  Balban


57) what is the currency of Bangladesh?

Ans- Taka


58) Which lake in India has the highest water salinity?

Ans- Sambhar


59) In which year did the peshwa became the official head of Maratha administration?

Ans- 1748 A.D


60) what is the currency of China?

Ans- Renminbi


61) Which dynasty was associated with Gandhara school of art?

Ans- Kushans


62) what is the currency of Japan?

Ans- Yen


63) Purushsukta is a part of which Veda?

Ans-  Rig Veda


64) Which was common both to the Harappan society and the Rig Vedic society?

Ans-  horses


65) ‘Gayatri Mantra’ is written in which Vedas?

Ans-  Rig Veda



66) Gautama Buddha was born at which place in year 563 BC?

Ans-  Lumbini


67) what is the currency of Russia?

Ans- Ruble


68) The first Buddhist council was held at which place?

Ans-  Rajgriha


69) Who was the first teacher of Buddha?

Ans- Alara Kalama


70) Who was the first ruler of Magadha Empire?

Ans-  bimbisara


71) what is the currency of USA?

Ans- Dollar


72)Who laid the foundation of Indian National Army?

Ans-  Mohan Singh


73) who was the first individual satyagrahi?

Ans-  Vinoba Bhave


74) how many states are there in USA?

Ans- 50 States


75) who established the ‘Nav Jawan Bharat Sabha’?

Ans-  Bhagat Singh


76) Why is Sher shah are is well known for his administrative skill?

Ans-  land revenue system


77) who is considered to be father of Ayurveda?

Ans- Charaka


78) Who commanded the Maratha army in the third battle of Panipat?

Ans-  sadashiv rao Bhau


79) The demand for Pakistan was put forward during which session of Muslim League?

Ans-  Lahore


80) which movement was called off by Gandhiji as a result of chauri-chaura incidence?

Ans- Non cooperation movement


81) What is the meaning of Buddha?

Ans-  the enlightened one


82) Who has been called the Napoleon of India?

Ans- SamudraGupta


83) Which battle was fought in 1928 A.D?

Ans- Second Battle of tarain


84) who was contemporary of Namdev?

Ans-  sena


85) which was the last governor of Bengal appointed by the Mughal emperor?

Ans-  Murshid quli Khan


86) who was the first Indian to get selected in ICS?

Ans-  Surendranath Banerjee


87) who was the last governor general of Bengal?

Ans-  warren hasting


88) who was the British PM at the time of revolt of 1857?

Ans-  pamstern


89) what was the real name of tantia Tope?

Ans-  Ramchandra Panduranga


90) who also had the name  Devanama piyadassi?

Ans- Mauryan King Ashoka


91) Which historical personality of India is also known as vishnugupta?

Ans-  Chanakya


92)  Who was the great ruler of Kalinga in ancient times?

Ans-  kharavela


93) who deciphered the Brahmi script?

Ans-  James Prinsep


94) Prithviraj Chauhan belong to which Rajput dynasty?

Ans-  Gahadavalas


95) Under which Sultan khalisa land increased considerably?

Ans-  Alauddin Khilji


96) where did Shah Jahan build the Moti Masjid?

Ans-  Agra


97) which state was first annexed by Lord Dalhousie under the doctrine of lapse?

Ans-  Satara


98) Which Governor General of British India announced the partition of Bengal in 1905?

Ans-  Lord Curzon


99) Who was the founder of brahmo Samaj?

Ans-  Raja Ram Mohan Roy


100) who was the founder of Prarthana Samaj?

Ans- Atmaram Pandurang 









No comments